Wanneer je een nieuw huis hebt gezien dan wil je natuurlijk weten hoeveel je kunt lenen. Omdat het kopen van je huis één van de grootste stappen in je leven is helpt VMK Makelaars & Assurantiën je graag bij dit proces. Ons doel hierin is om jouw woongeluk te verzekeren, dus laat de randzaken maar aan ons over!
Als VMK Makelaars & Assurantiën willen wij niets minder dan het beste en helpen wij jou graag bij een passend hypotheekadvies! Daarom werken wij samen met een erkende hypotheekadviseur die uitsluitend samenwerkt met geldverstrekkers die zich houden aan de Gedragscode Hypothecaire Financieringen. Een veilige keuze, dus is een gerust gevoel verzekerd.
Onze hypotheekadviseurs werken met een ruim assortiment aan geldverstrekkers dus de beste deal is altijd gegarandeerd. Daarnaast worden zij niet beloond door banken en wordt er dus alleen gekeken naar de wensen en mogelijkheden van de klant. Niet alleen op het gebied van rente maar ook op het gebied van passende voorwaarden. Nadat de hypotheek is geregeld helpt VMK Makelaars & Assurantiën je uiteraard ook om je nieuwe en meest kostbare bezit te verzekeren, gewoon goed geregeld dus!
Als je weet wat je maximaal kunt lenen is het slim om je te verdiepen in de verschillende hypotheekvormen. Past een annuïteitenhypotheek, lineaire hypotheek of een combinatie beter bij jou? Hieronder leggen we beide hypotheekvormen uit en bespreken we de voor- en nadelen.
Sinds 1 januari 2013 is de wetgeving rondom hypotheken veranderd. Daarmee is het aantal hypotheekvormen teruggebracht van negen naar twee: de lineaire en de annuïteitenhypotheek.
Volgens de nieuwe regels krijg je alleen hypotheekrenteaftrek wanneer je de gehele hypotheek in maximaal 30 jaar afbetaald door elke maand af te lossen. Het is dus niet meer toegestaan om de gehele hypotheek aan het einde van de looptijd in één keer af te lossen, zoals bij een bankspaarhypotheek. Daardoor blijven voor startende kopers alleen de lineaire en de annuïteitenhypotheek over. Heb je een hypotheek afgesloten vóór 2013, dan blijft deze bestaan.
Ook wanneer je wilt verhuizen of je hypotheek wilt oversluiten kun je de huidige hypotheekvorm houden. Wanneer je meer geld nodig hebt om te lenen, krijg je voor deze extra lening wél te maken met de nieuwe wetgeving.
Sinds een aantal jaren lijkt er daarmee weinig meer te kiezen als het aankomt op hypotheekvormen. Je kunt enkel nog kiezen tussen een annuïteitenhypotheek en een lineaire hypotheek. Niets is minder waar. Deze regel geldt alleen voor starters op de woningmarkt en zelfs in die situatie is er nog keuze genoeg. Zo is er bijvoorbeeld een combinatie mogelijk van deze hypotheekvormen, maar ook kun je nog variëren in de periode dat je rente vast staat. Voor doorstromers op de woningmarkt is er zelfs nog meer mogelijk, zoals bijvoorbeeld het behoud van je aflossingsvrije hypotheek of spaarhypotheek. Welke mogelijkheden er voor jou zijn bekijken we graag samen met je in een persoonlijk gesprek.
Annuïteitenhypotheek
Maar wat is een annuïteitenhypotheek? Een annuïteitenhypotheek is een hypotheek waarbij je maandelijkse kosten bestaan uit rente plus aflossing. Dit bedrag blijft gelijk gedurende de gehele looptijd. Op de einddatum is de gehele hypotheek afgelost.
De samenstelling van het bedrag dat je maandelijks betaalt, verandert per maand. In het begin betaal je een groot deel aan rente en is de aflossing klein. Per maand verschuift de samenstelling van jouw maandelijkse kosten. Aan het einde van de looptijd is juist het gedeelte dat je aan rente betaalt klein en is de aflossing groot. Dat betekent dat jouw fiscale voordeel gedurende de looptijd afneemt. In het begin heb je veel renteaftrek, later minder. Dat betekent dat je elk jaar wat minder terugkrijgt van de Belastingdienst.
Lineaire hypotheek
En wat is dan een lineaire hypotheek? Een lineaire hypotheek is ook een hypotheek waarbij je maandelijkse kosten bestaan uit rente en aflossing. Dit bedrag blijft echter bij deze hypotheekvorm niet elke maand gelijk. Je maandbedrag begint hoger en eindigt lager dan bij een annuïteitenhypotheek. Op de einddatum is ook de gehele hypotheek afgelost.
Je betaalt elke maand een vast bedrag aan aflossing. Omdat er aan het begin van jouw hypotheek nog niks is afgelost betaal je rente over het gehele bedrag dat je geleend hebt en is jouw maandbedrag nog hoger. Naarmate er meer maanden voorbij gaan, waarin je elke maand een vast bedrag aflost, daalt je hypotheek. Omdat je minder hypotheek hebt, betaal je na verloop van tijd daarom ook minder rente. Hierdoor dalen dus jouw maandelijkse kosten. Dat betekent dat je fiscale voordeel gedurende de looptijd afneemt. In het begin heb je veel renteaftrek, later minder. Dat betekent dat je elk jaar wat minder terugkrijgt van de Belastingdienst. Jouw fiscale voordeel daalt sneller dan bij een annuïteitenhypotheek.
Heb je jouw hypotheek afgesloten vóór 1 januari 2013? Toen waren er ook andere hypotheekvormen die recht gaven op hypotheekrente aftrek. Verhuizen naar een andere woning of je hypotheek oversluiten betekent niet dat je afscheid moet nemen van deze hypotheekvormen. Ook met behoud van hypotheekrente aftrek kun je deze vormen vaak voortzetten. Of het meeverhuizen van je huidige hypotheek(vorm) de beste oplossing is? Wij vertellen je er graag over in een persoonlijk gesprek waar en wanneer jij dat wilt.
Ben je nieuwsgierig wat we voor jou en voor de financiering van jouw huis kunnen betekenen? Neem dan nu contact op met VMK Makelaars & Assurantiën, wij helpen je graag!
Van een eerste oriëntatie op de woningmarkt tot aan de sleuteloverdracht bij de notaris begeleiden wij je bij de aankoop en/of verkoop, financiering en woonhuis verzekeringen. Dat is de kracht van VMK Makelaars & Assurantiën.